Header
Header

Inpectiereis: in 8 dagen 5 wereldsteden

Inpectiereis: in 8 dagen 5 wereldsteden

Wij van goMICE organiseren regelmatig inspiratiereizen voor onze opdrachtgevers. Voor 40 top ondernemers werkzaam binnen een van de beste en bekendste retailketen van Nederland kregen wij de mooie opdracht een retailreis naar Azië te verzorgen. Wij starten voor dit soort opdrachten altijd met een inspectiereis. In dit eerste blog leg ik graag uit hoe wij dat aanpakken.

Singapore – Taipei – Shanghai – Tokio – Seoul

De inspectiereis ging in 8 dagen langs maar liefst 5 wereldsteden in Azië. Doel was om 3 of 4 steden te kiezen en in een uitdagend en kwalitatief programma te gieten. Een hele mooie opdracht waar wij graag onze energie en expertise in stoppen.

Hoe pak je het organiseren van een dergelijke inspectiereis nu aan?

In dit eerste blog neem ik je mee in het voorbereidingsproces tot aan de inspectiereis, maar in de volgende blogs geef ik je uiteraard alle insights van de prachtige steden Singapore, Taipei, Shanghai, Tokio en Seoul. De reis gaat plaatsvinden in het voorjaar van 2017 en uiteraard zal ik in een laatste blog daar verslag van doen.

Inspectiereis verzorgd door goMICE

Voorbereidingsproces bij het organiseren van een inspectiereis

Het voorbereidingsproces gaat o.a. over vragen als:

 • Wat is het doel van de reis?
 • Waar zit de relevantie en de parallel voor de ondernemer en zijn organisatie?
 • Waar kijk je naar qua vervoer en verblijf?
 • Hoe houd je het energie niveau op peil?
 • En het allerbelangrijkste: hoe maak je deze reis tot een onvergetelijke ervaring?

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Dit start met een goede briefing met de klant en komt in de kern neer op:

 1. Wat wil de klant eruit halen?
 2. Welke Retail maar ook Food ketens in Azië zijn vergelijkbaar en relevant om te bezoeken?

Inspectiereis verzorgd door goMICE

Wij kijken dan niet alleen naar het assortiment, maar ook naar:

 • soort inrichting
 • verlichting
 • routing in store
 • locatie t.o.v. traffic / public transport gateways
 • formule positionering
 • aandeel food & non-food

Kortom we lopen niet alleen zomaar een winkelstraat in en kijken dan even rond, maar zoeken goed naar de raakvlakken, kansen en bedreigingen van buitenlandse ketens voor de Nederlandse markt. 

Experts werken met Experts

Gezien onze eigen Retail achtergrond komen we een heel eind met de briefings, maar ook schakelen we graag de hulp in van experts in ons netwerk. Zo werken we voor deze reis samen met Pim van den Berg (www.perspectives.nl). Pim van den Berg is “stratoloog” en een wereldburger die van grote toegevoegde waarde is om de ogen te openen van de ondernemers tijdens de reis. Zo zagen we bijvoorbeeld al in 2010 dat de Retail keten Uniqlo uit Japan een grote speler zou worden maar nog relatief onbekend was in Europa. Inmiddels kent iedereen Uniqlo wel.

Vervoer, verblijf & energie van een groep

Cruciaal voor een succesvolle reis is het bewaken van het energie niveau van de groep. Immers het doel is inspiratie en het creëren van een onvergetelijke ervaring!

Het vervoer en het verblijf is derhalve van groot belang. De bus wordt veel ingezet door veel agenten, maar daar zijn wij al jaren geleden van afgestapt. Echt waardeloos zo’n warme en trage bus in een stad. Het is namelijk veel leuker om met het openbaar vervoer te reizen. Vaak is het super efficiënt geregeld en kun je met 1 kaartje de hele dag reizen.

Inspectiereis verzorgd door goMICE

Daar komt bij dat je meteen de sfeer en de “vibe” van de stad en de mensen voelt. Je blijft oplettend, actief en je leert meteen de logistiek van de stad kennen! Naast al deze voordelen is er nog een die men vaak vergeet: het OV is goedkoop en daar houden we toch allemaal van?

Inspectiereis verzorgd door goMICE

Dus de routing van de groep is bepalend, daar passen we de logistiek op aan. We zoeken pas als laatste een comfortabel hotel dat schoon is en een goed bed heeft. Het hotel moet vlakbij het Centraal Station liggen of bij een druk metro station.

Inspectiereis verzorgd door goMICE

In de laatste plaats wordt het restaurant erbij gezocht. Altijd een keer lokaal eten is een must, maar een avond wat meer Europees is ook niet verkeerd. Een eis is wel dat het restaurant altijd op loopafstand van het hotel moet zijn. Dat is heerlijk na een drukke dag in de stad en men kan zelf beslissen of men natafelt of niet zonder dat iedereen op elkaar hoeft te wachten!

Een inspectiereis: een onvergetelijke ervaring

Als de voorbereiding goed is, de logistiek op orde, het hotel comfortabel en de restaurants op loopafstand van het hotel, dan pas is er echt tijd om te genieten van al het moois dat de stad te bieden heeft. Er is dan ook echt tijd om stil te staan bij niet allen de te verkennen retail, maar ook bij culturele “landmarks” van een stad. Immers een stad leeft en beweegt om haar unieke kenmerken heen en dus hoort een bezoek onderweg aan 101 Tower in Taipei of de Tsukiji Fish Market in Tokio er ook altijd bij!

Inspectiereis verzorgd door goMICE

Indien de energie goed is, wordt de sfeer alleen maar beter en staat men steeds meer open om een nieuwe wereld te verkennen en in zich op te nemen. Die mix van indrukken leidt uiteindelijk tot een onvergetelijke ervaring!

Tot zover de voorbereiding van deze inspectiereis.

In mijn volgende blog neem ik jullie mee naar het dynamische Singapore, het kleinste land van Zuidoost Azië dat bestaat uit 63 eilanden en 5,3 miljoen inwoners heeft!

Nieuwsgierig wat we voor u kunnen betekenen én hoe we 200% uit uw live of online moment kunnen halen?

Daag ons uit met uw wensen of stel ons een vraag. Laat ons vrijblijvend een voorstel maken voor uw meeting, incentive reis of event en laat u verrassen!