Culinaire inspiratiereis naar Italië: Bologna & Parma

Case: culinaire inspiratiereis naar Bologna & Parma

In het najaar van 2021 stond ons de mooie uitdaging te wachten om een inspiratiereis te organiseren voor een gezelschap bestaande uit retail-ondernemers uit Nederland. Al vele jaren bezoekt dit gezelschap steden over de gehele wereld om inspiratie op te doen. Denk bijvoorbeeld aan Singapore, Split, Sevilla en Tokyo. Dit jaar viel de keuze in eerste instantie op het verrassende Riga en Tallinn. De inspectiereis werd ingepland, bijzondere plekken werden ontdekt en het programma werd samengesteld.

Zodra het programma rond was en wij op het punt stonden de deelnemers hierover te informeren, besloot de Letse overheid een lockdown aan te kondigen, waardoor het besluit werd genomen om de bestemming te veranderen. Kort werd een combinatie van Tallinn en Helsinki overwogen, maar uiteindelijk viel de keuze op de Italiaanse steden Bologna en Parma.

De reis zou al binnen twee weken plaatsvinden en binnen een week volgde dan ook een nieuwe inspectiereis en de voorbereidingen voor de uiteindelijke groepsreis. Een vierdaagse inspiratiereis op een dusdanig korte termijn organiseren was een uitdaging, maar bij goMICE gaan we uitdagingen nooit uit de weg! Dankzij de goede samenwerking met Pim van den Berg, één van onze waardevolle contacten die deze groep altijd op locatie begeleidt, de inzet van onze Managing Director Rob Jansen en de flexibiliteit van onze leveranciers, hebben we de deelnemers kunnen laten genieten van een prachtige reis.

Dag 1 – De smaken van Bologna

De reis begon met een bezoek aan Bologna, ook wel ‘de Rode stad’ genoemd. De stad dankt haar bijnaam aan de vele roodachtige tinten die de panden in het historische centrum van de stad kleuren. De stad ligt in de regio waar een groot aantal bekende Italiaanse producten en gerechten vandaan komt zoals Parmaham, Parmezaanse kaas, mortadella en de allerbeste Italiaanse salami’s. En natuurlijk vindt het gerecht ‘spaghetti Bolognese’ hier haar oorsprong. Bologna is echter meer dan alleen lekker eten en drinken. De stad is een interessante bestemming met vele afwisselende bezienswaardigheden, waar je nog het echte Italiaanse leven kunt ervaren.

Proef de smaken van Bologna tijdens een culinaire groepsreis naar Italië!

De groep verbleef in het meest prestigieuze én enige 5-sterren hotel in Bologna; het Grand Hotel Majestic già Baglioni. Als je het hotel binnenloopt krijg je het gevoel een voormalig paleis binnen te stappen. Marmeren vloeren, antiek meubilair, Dorische zuilen en verschillende kunstvoorwerpen sieren het hotel.

Na de check-in volgde een wandeling door de stad onder leiding van straat-o-loog Pim van den Berg, waarbij interessante retail-locaties werden bezocht. De wandeling werd afgesloten met een privébezoek aan museum Casa Morandi. Hier woonde en werkte de Italiaanse meester van 1910 tot 1964. In 2009 werd het appartement zijn gelijknamige huis-museum en momenteel worden er foto’s, boeken, oude kunstwerken en andere interessante stukken tentoongesteld die ooit aan de kunstenaar toebehoorden, waaronder de flessen, zeeschelpen en vazen die hij zo vaak beschilderde.

De dag werd afgesloten met een wijnproeverij in de wijnkelder van het hotel, onder leiding van een professionele sommelier en vervolgens met een heerlijk diner van ‘di mama’ in een traditioneel restaurant.

Dag 2 – De koning der kazen & Balsamico

Na een uitgebreid ontbijt was het tijd om de regio op culinair gebied te ontdekken, beginnend met een bezoek aan een fabriek waar “Parmigiano Reggiano” wordt geproduceerd. Deze originele Parmezaanse kaas is door de eeuwen heen vaak geïmiteerd, maar nooit geëvenaard. Volgens de Italianen is de Parmigiano Reggiano de Koning der Kazen: een complexe combinatie van traditie, ambacht, respect voor de natuur en zorgzame rijping, zorgt voor een unieke kaas met een kenmerkende, intense smaak. De rondleiding begint met een korte theoretische uitleg, gevolgd door een bezoek aan de productieafdeling waarbij de verschillende fasen van het proces, tot aan de opslag- en rijpingsafdeling worden uitgelegd en kunnen worden bekeken. De rondleiding werd afgesloten met een proeverij van deze bijzondere kaas.

Vervolgens stond een bezoek aan een andere fabriek op het programma, wederom van een wereldwijd bekend product uit deze regio: Balsamico. Ook hier kregen de deelnemers inzicht in het productieproces en werd er afgesloten met een proeverij, in combinatie met diverse lokale gerechten.

Parmigiano Reggiano & balsamico: ervaar dé smaken van Bologna tijdens een culinaire groepsreis!

Dag 3 – Parma(ham)

Naast Parmezaanse kaas en Balsamico, staat deze regio bekend om nog een ander product: de parmaham. Een bezoek aan een fabriek die deze lekkernij produceert mocht dan ook niet ontbreken tijdens deze reis. De door ons geselecteerde fabriek die wij mochten bezoeken, produceert en selecteert al meer dan een eeuw producten van hoge kwaliteit, met respect voor milieu en traditie. Zij selecteren alleen de dijen van de beste varkens op de markt en bieden een 100% echt product volgens eeuwenoude natuurlijke methode. Deze methode stelt hen in staat voedsel te conserveren zonder enige vorm van conserveringsmiddel of additief toe te voegen. Een erg interessante en daarnaast ook smaakvolle rondleiding en proeverij!

De deelnemers werden vervolgens naar Parma gebracht waar een eerste verkenning plaatsvond, wederom onder leiding van straat-o-loog Pim van den Berg. Het oude stadscentrum van Parma is zeer fraai, met wijken vol statige panden, mooie parken en tuinen. Ook biedt de stad een enorm aanbod op het gebied van restaurants en bars. Er is voor ieder wat wils!

Deze laatste avond werd afgesloten met een gezamenlijk diner in het centrum van Parma. Dit restaurant serveert traditionele Parmezaanse gerechten van hoge kwaliteit. De deelnemers genoten volop van de lokale wijnen, de huisgemaakte Tortelli en elkaars gezelschap.

Parma: een prachtig oud stadscentrum, heerlijke producten en bovenal een fantastische sfeer!

Dag 4 – FICO Eataly World

De laatste dag van deze inspiratiereis was alweer aangebroken. Onderweg naar de luchthaven stond een laatste stop op het programma: een bezoek aan FICO Eataly World, met als motto ‘From field to fork’. FICO is het grootste agro-foodpark ter wereld, met meer dan 1 kilometer aan winkels, proeverijen en educatie over eten en drinken. Zo kunnen bezoekers de herkomst van al dit voedsel ontdekken en maken zij kennis met de Italiaanse keuken.

Na het bezoek aan de FICO volgde een laatste transfer op weg naar de luchthaven van Bologna. Hiermee kwam er een einde aan deze bijzondere inspiratiereis!

FICO Eataly World is het grootste agro-foodpark ter wereld, met meer dan 1 kilometer aan winkels, proeverijen en educatie over eten en drinken.

Uw culinaire reis naar Italië met goMICE

Bent u na het lezen van dit blog ook geënthousiasmeerd om een culinaire inspiratie-, groeps- of incentive reis naar deze, of een andere (Italiaanse) stad te organiseren? Dan nemen wij dit graag voor u uit handen en creëren een reisprogramma op maat passend bij uw doelen en doelgroep.

Daarnaast hebben we bij goMICE als doel om uw meeting, event of incentive reis naar een hoger niveau te tillen. De impact van een reis of event kan op vele manieren worden vergroot. Wij denken desgewenst mee over het complete communicatietraject rondom uw LIVE moment:

  • Hoe kunnen we de deelnemers langer en effectiever betrekken en informeren?
  • Hoe kunnen we zorgen dat de doelstellingen worden behaald?
  • Hoe kunnen we de ervaring NOG completer maken?

Hiervoor creëren we een maatwerk concept met een uitgewerkt communicatieplan dat we tot in de puntjes doorvoeren in alle facetten voorafgaand, tijdens en na uw meeting, event of groepsreis. Wij zetten hiervoor onze unieke goMICE Stretch-methode in. Op deze wijze blijft uw organisatie of boodschap langer top of mind bij uw doelgroep en zorgen we voor nog meer impact!

Nieuwsgierig wat we voor u kunnen betekenen én hoe we 200% uit uw live of online moment kunnen halen?

Daag ons uit met uw wensen of stel ons een vraag. Laat ons vrijblijvend een voorstel maken voor uw meeting, incentive reis of event en laat u verrassen!