Header
Header

Musea als eventlocatie

Uw event in een museum!

Afhankelijk van het type event dat u gaat organiseren, het aantal aanwezigen en hetgeen u met het event wilt bereiken, zijn er ontelbare mogelijkheden voor de invulling van het event. Een belangrijk onderdeel van het totale plaatje is de keuze voor een eventlocatie. Met dit blog inspireren we u graag op het gebied van een bijzonder soort eventlocatie: een museum.

Voordelen van een museum

 • Een museum is wellicht niet de eerste locatie waar u aan denkt, bij het organiseren van een event. Musea kunnen echter heel veel toevoegen aan de beleving tijdens een event, bijvoorbeeld dankzij kunstwerken en museale voorwerpen die zorgen voor bijzondere decors. Vaak kan dit decor worden gelinkt aan een thema of concept, passend bij het event, om het geheel nog meer ‘body’ te geven.
 • De meeste musea zijn erop gericht de bezoekerservaring te verhogen, onder andere door een speciale inrichting en indeling. Verder zijn ze vaak ook ruim opgezet en is het mogelijk om het gehele museum of een gedeelte af te huren. Hiermee kan een specifiek museum geschikt zijn voor zowel kleine als grote groepen.
 • Naast de invulling van het event zelf, kunnen de aanwezigen ook de kunst en museale voorwerpen op de locatie bewonderen, waarmee nieuwe kennis wordt opgedaan.

Welke musea zijn geschikt als eventlocatie?

Vele musea in Nederland (en ook in het buitenland) zijn geschikt als eventlocatie, deze kunnen we natuurlijk niet allemaal benoemen. Graag lichten we er wel een aantal uit, ter inspiratie voor wellicht uw volgende event.

Het Nationaal Militair Museum in Soest, Utrecht

Dit museum ligt in een futuristisch gebouw in het midden van het beschermd natuurgebied Park Vliegbasis Soesterberg. Het pand, de collectie vol wapentuigen, gevechtsvliegtuigen en militaire voertuigen en de onmiddellijke omgeving bieden een groot scala aan mogelijkheden om het decor te worden voor onvergetelijke evenementen. Denk eens aan vergaderen in een Fokker F-27 Troopship, dineren tussen de tanks en borrelen onder de gevechtsvliegtuigen.

Organiseer uw event op deze unieke museum locatie in Soest!
Het Nationaal Militair Museum in Soest.

Museum Prinsenhof in Delft, Zuid-Holland

Dit museum, gevestigd in een indrukwekkend monumentaal pand, ligt in de karakteristieke binnenstad van Delft. Het biedt twee stijlvolle ruimtes welke afzonderlijk te gebruiken zijn of te combineren bij grotere groepen. Het is een bijzondere locatie met een uniek historisch verhaal en mogelijkheden voor evenementen van 10 tot 400 personen. Maak uw event nóg specialer door het toevoegen van een exclusieve rondleiding met een privé gids waarmee de aanwezigen kennis maken met de bijzondere en verrassende verhalen van het museum.

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, Noord-Holland

Dit iconische museum in Amsterdam heeft fantastische ruimtes en een waanzinnige ligging aan het water (niet gek gekeken naar het hoofdonderwerp van dit museum: de scheepvaart ;)). Het monumentale gebouw biedt ruimte voor diverse inspirerende meetings, gezellige netwerkborrels, feestavonden of spectaculaire events. Daarnaast heeft het museum heeft een terras op het water, genaamd ‘Het Dek’. Een mooie locatie voor een lente of zomerevent! Maar toch echt heel uniek is het ‘Open Plein’ een enorme binnenplaats met een glazen overkapping waarin honderden LED-lichtjes zitten… u kunt zich vast wel indenken hoe prachtig dit er tijdens een avondevent uitziet?! Hoe dan ook is het Scheepvaartmuseum een locatie die uw gasten gegarandeerd zal bijblijven!

Musea als eventlocatie in Nederland: het scheepvaartmuseum
Source: Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Het Spoorwegmuseum in Utrecht, Utrecht

Het Spoorwegmuseum is een grote publiekstrekker in de stad Utrecht met zo’n 420.000 bezoekers per jaar. De entree van dit museum is een prachtig visitekaartje, namelijk in het historische Maliebaanstation. Aan de andere zijde van het spoor is een indrukwekkende, grote museumhal te vinden waarin de hele geschiedenis van het spoor te zien, te ruiken en te voelen is. Het Spoorwegmuseum biedt verschillende ruimtes met klassieke uitstraling voor diverse evenementen.

Organiseer uw event op deze unieke museum locatie in Utrecht!
Het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Tips & Tricks

Zoals hierboven benoemd heeft het boeken van een museum als eventlocatie vele voordelen. Echter zijn er ook een aantal belangrijke punten waar u rekening mee dient te houden:

 • Openingstijden: Het museumpubliek mag geen last hebben van evenementen en daarom dienen deze in de meeste musea buiten openingstijden te worden georganiseerd.
 • Thema/type event: Vaak moet er een link zijn tussen museum en evenement, ofwel het thema van het evenement moet te maken hebben met historie, kunst of cultuur. Dit kan per museum verschillen, de één kan zich meer permitteren dan de ander. De meeste musea hanteren specifieke voorwaarden.
 • Gedragscode: De aanwezigen dienen zich te gedragen zoals dat in een museum van hen wordt verwacht.
 • Roken, een drankje en een hapje: Roken is verboden in museale ruimtes, omdat dit de kwaliteit van de collectie aantast. Vaak geldt ook voor het nuttigen van een drankje en een hapje in deze ruimtes hetzelfde. De meeste musea hebben wel speciale ruimtes waar wel gegeten en gedronken kan worden.
 • Dansen en muziek: In een aantal musea is dansen niet toegestaan. Wel kan er bijvoorbeeld een strijkje spelen, maar mag er niet gedanst worden. Ook stelt men wel eens de voorwaarde dat de muziek akoestisch moet zijn.
 • Foto/film: Voor foto- en filmopnamen moet meestal vooraf toestemming gevraagd worden.
 • Kosten: De kosten van locatiehuur voor een evenement in een museum zijn in het algemeen hoger dan in andere locaties. Daarentegen vindt uw evenement wel plaats in een bijzondere, unieke ambiance die een onvergetelijke indruk achterlaat. U dineert bijvoorbeeld niet elke dag onder een unieke Rembrandt of Van Gogh of staat u te borrelen tussen pronkstukken uit de Nederlandse Historie!

Maak de beleving nog intenser! 

Bij goMICE hebben wij als doel om uw LIVE moment naar een hoger niveau te tillen. De impact van een reis, meeting of event kan op vele manieren worden vergroot. Wij denken desgewenst mee over het complete communicatietraject rondom uw LIVE moment:

 • Hoe kunnen we de deelnemers langer en effectiever betrekken en informeren?
 • Hoe kunnen we zorgen dat de doelstellingen worden behaald?
 • Hoe kunnen we de ervaring NOG completer maken?

Hiervoor creëren we een maatwerk concept met een uitgewerkt communicatieplan dat we tot in de puntjes doorvoeren in alle facetten voorafgaand, tijdens en na uw meeting, event of groepsreis. Wij zetten hiervoor onze unieke goMICE Stretch-methode in. Op deze wijze blijft uw organisatie of boodschap langer top of mind bij uw doelgroep en zorgen we voor nog meer impact!

We hopen u met bovenstaande een goed beeld te hebben gegeven van de unieke mogelijkheden en soms extra voorwaarden bij de keuze van een museum als eventlocatie. In ons hieropvolgende blog delen wij nog een aantal geschikte eventlocaties binnen Nederland én in het buitenland. Heeft u een event op de planning staan voor het komende jaar? Dan helpen wij u graag met het zoeken naar een geschikte (museum)locatie die voldoet aan al uw wensen!

Update: Dit blog verscheen voor het eerst op 19 april 2021 en werd op 28 maart 2022 geactualiseerd met nieuwe informatie.

Nieuwsgierig wat we voor u kunnen betekenen én hoe we 200% uit uw live of online moment kunnen halen?

Daag ons uit met uw wensen of stel ons een vraag. Laat ons vrijblijvend een voorstel maken voor uw meeting, incentive reis of event en laat u verrassen!