Shenzhen: Silicon Valley van China

Shenzhen: Silicon Valley van China

Shenzen is een stad waar veel mensen nog nooit van gehoord hebben. Vreemd eigenlijk, want er wonen maar liefst 12 miljoen mensen en het ligt 50 kilometer ten noorden van HongKong waar maar 7 miljoen mensen wonen.

Enorme groei van Shenzhen

Eigenlijk is het niet vreemd, want de stad had in 1980 maar 60.000 inwoners en is nu een economisch powerhouse met focus op technologie. Het ligt in de Pearl Delta River samen met andere mega-steden zoals Guangzhou en Dongguan. In dit gebied wonen in totaal zo’n 50 miljoen mensen met een economische omvang net zo groot als Groot-Brittannië. Op dit moment dan.

shenzhen - Silicon Valley van China

Silicon Valley van China

Wat Silicon Valley is voor de USA, dat is Shenzhen voor China. Aangezien Shenzen veel harder groeit dan haar counterpart in de USA zou dat misschien weleens een reden kunnen zijn voor de angst die er is voor de technologie die in China ontwikkeld wordt.

Shenzen is in de jaren 90 aangewezen door de Chinese overheid als bijzondere economische regio. Het diende als plaats om de enorme migratiestroom vanuit het arme platteland van China naar de steden op te vangen. Dit om te voorkomen dat de kuststeden overvol zouden raken. Arme boerengezinnen kregen door vestiging van fabrieken werk, ze konden onderdak vinden en de kinderen naar school laten gaan. Die kinderen zijn nu volwassen geworden en beschikken over een enorme energie en drang naar ontwikkeling.

Retailreis naar Shenzhen

Recent waren wij in Shenzhen om de stad te verkennen en een programma te maken voor een groep van 30 ondernemers uit de retailsector. Nu kan ik zeggen dat ik best veel gezien heb in de wereld, maar wat we daar zagen was een wereld die zeker 20 jaar op ons voorloopt. Sterker nog, ik dacht dat Tokyo altijd een voorbeeld was van hoe je een stad inricht, maar Shenzhen overtreft dat zeker!

shenzhen - Silicon Valley van China

De stad kent vrijwel geen gemotoriseerd verkeer meer. Scooters, steps, taxi’s, vrachtwagens, bussen en auto’s: allemaal elektrisch! Je hoort zelfs de vogels fluiten langs de drukke wegen boven het lichte gezoef van de banden op het wegdek. Een hele nieuwe ervaring! Dit betekent bijvoorbeeld ook dat er horeca en retail gelegen is aan de drukke 4-baanswegen die de stad doorkruizen. Stel je eens voor dat je in plaats van het kabaal langs de “Allée’s” in Parijs rustig een kopje koffie kunt drinken!

12 miljoen mensen in Shenzhen

12 miljoen mensen in die stad en enorm veel jongeren die zich allemaal focussen op technologische ontwikkelingen. Dat zie je niet direct in de stad maar merk je wel goed als je een winkel inloopt. Zoals ik in mijn vlog al even aangaf, kun je vrijwel nergens betalen zoals wij dat gewend zijn met een pinpas of een creditcard (of cash). 95% van alle transacties gaan via WeChat of AliPay.

shenzhen - Silicon Valley van China

De smartphone dient als betaalmiddel. Of je nu een kop koffie op straat koopt of groente in een supermarkt, alles is digitaal.

PSD2 in Shenzhen?

In Nederland maken we ook stappen met het PSD2-verhaal, maar dat is in Shenzhen al een lang gepasseerd station. We mochten even meekijken op een smartphone en het systeem werkt in feite niet met geld maar met een soort tegoed op een account. Stel je dit voor als een kadobon die je overal kunt inwisselen en overal geldig is. Je schiet dus wat tegoed van het ene account naar het andere account en je betaling is gedaan. Er komt dus geen bank meer tussen. Supersnel en handig! Wil je een treinkaartje kopen? Dat kan ook via het platform van WeChat en AliPay. En wil je van het tegoed terug naar geld, dan kan dat ook via een druk op de knop. Je tegoed gaat naar beneden en je banksaldo weer omhoog!

shenzhen - Silicon Valley van China

Het is wel lastig voor ons “westerlingen” want Google werkt niet in China en we kunnen ook niet zomaar een account openen daar via WeChat. Dus als je gaat zijn twee dingen belangrijk: neem genoeg cash mee uit Nederland want pinnen gaat niet en zorg dat je de adressen waar je heen wilt in de Chinese taal bij je hebt want bijna niemand spreekt Engels, en waarom zouden ze ook eigenlijk?

Zo is er nog veel meer te vertellen over Shenzen, maar ik zou zeggen ga er zelf eens een kijkje nemen en ontdek wat hier gebeurt! De groep die op retailreis gaat naar Shenzhen is binnenkort terug in Nederland en dan maken we zeker nog een blog met de ervaringen van deze groep!

Shenzhen

Bron infographic: Visual Capitalist https://www.visualcapitalist.com // Beelden: Pim van den Berg Perspectives BV

Nieuwsgierig wat we voor u kunnen betekenen én hoe we 200% uit uw live of online moment kunnen halen?

Daag ons uit met uw wensen of stel ons een vraag. Laat ons vrijblijvend een voorstel maken voor uw meeting, incentive reis of event en laat u verrassen!