Header
Header

Duurzaam ontmoeten en beleven in Amsterdam

Uw duurzame meeting, event of incentive reis in Amsterdam

Onderwerpen als het klimaat, CO2-reductie, circulair- en duurzaam ondernemen blijven hot topic. Met het klimaatakkoord moeten we er met zijn allen nog steeds voor zorgen dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met de helft wordt verminderd ten opzichte van 1990. Een uitdagende taak, waar we met zijn allen een steen(tje) aan kunnen bijdragen.

Gelukkig zijn er legio mogelijkheden om uw event zo duurzaam mogelijk te organiseren zowel in binnen- als in het buitenland. Wij denken graag met u mee en werken desgewenst een compleet concept voor u uit passend bij uw MVO-richtlijnen en / of SDG-doelen.

In dit blog neem ik, Rosa Romero – Projectmanager goMICE, u graag mee in de denkwijze waarmee wij bij goMICE succesvolle ‘groene’ evenementen en andere waardevolle ontmoetingen organiseren; met liefde en zorg voor de aarde en de mensen om ons heen. Bij deze evenementen zien we de maatschappelijke betrokkenheid, de verbinding en de effectieve samenwerking tussen de deelnemers enorm groeien. Uiteraard horen bij een milieubewust event ook ‘fun’ activiteiten, lekker eten en het met elkaar beleven van mooie momenten. Ik geef u graag een aantal tips om uw volgende event in Amsterdam duurzaam te organiseren.

 1. Wat kunt u doen om uw footprint te verminderen?
 2. Waar kunt u duurzaam verblijven?
 3. Waar kunt u duurzaam vergaderen / of een event organiseren?
 4. Welke duurzame restaurants en activiteiten passen hierbij?
 5. Hoe kunt u/uw bedrijf de ecologische voetafdruk verminderen en een bijdrage leveren aan een betere wereld tijdens uw event?

Allereerst zijn er een aantal elementen waar u rekening mee kunt houden om uw ecologische voetafdruk te verminderen:

 • Kies uw locatie bewust;
 • Kies voor een duurzame verplaatsing;
 • Kies bij de selectie van uw restaurant of maaltijden voor lokale producten van het seizoen;
 • Kies activiteiten die uw CO2-voetafdruk verkleinen of een sociaal-maatschappelijke bijdrage leveren;
 • Kies voor een gastspreker die uw gasten inspireert om milieubewuste keuzes te maken.

Duurzaam vervoer

Laat de deelnemers per elektrisch vervoer naar het event toekomen en zoveel mogelijk samen reizen, dit vermindert het aantal mobiliteitsbewegingen. Dit kan bijvoorbeeld door zelf het vervoer te organiseren of door een carpool app in te zetten die het samen reizen makkelijk en laagdrempelig maakt.

Duurzaam verblijf

Voor een duurzaam verblijf in Amsterdam heeft u een keuze uit onder andere de volgende energieneutrale hotels:

Hotel Jakarta

Dit luxe ‘groene’ viersterrenhotel is een van de eerste energieneutrale hotels van Nederland. Dit hotel is geopend in 2018 en gelegen op het Java eiland: op de plek waar vroeger de lijndienst naar Indonesië vertrok. Dit hotel geeft de gasten het gevoel alsof zij op reis zijn in Indonesië, zonder Amsterdam te verlaten. Het hotel is voor 80% uit duurzaam hout gebouwd en zelfvoorzienend in haar elektriciteit-, warmte- en aircovoorziening. De grote groene binnentuin is een prachtige plek, de bedden zijn heerlijk en het uitzicht is subliem. De Skybar Malabar is een ideale plek om een feestelijke evenement te organiseren, met een panoramisch uitzicht over Amsterdam! Daarnaast wordt uw gezelschap in het restaurant ‘Café Jakarta’ meegenomen op een culinaire ontdekkingsreis, waarin het Oosten en het Westen samenkomen. Uiteraard worden hier lokale producten geserveerd. Als duurzame afsluiter wordt van het keukenafval compost gemaakt.

Hotel Jakarta in Amsterdam is een groene, unieke, luxe oase om te overnachten tijdens een incentive reis!
Hotel Jakarta Amsterdam.

Four Elements Hotel

Dit viersterrenhotel is gesitueerd aan het water, bij de haven van IJburg, op 15 minuten rijden van de Dam. Het concept van dit energieneutrale hotel is geïnspireerd op de vier klassieke elementen van de oudheid: Wind, Aarde, Water en Vuur. Deze werden vroeger beschouwd als cruciale bronnen van energie. Alle kamers hebben een uniek design en zijn modern en stijlvol ingericht door middel van hergebruikte materialen. In het restaurant worden heerlijke lokale seizoensgebonden gerechten geserveerd en wordt er zoveel mogelijk gerecycled. De Wind Skybar biedt een prachtig uitzicht over het IJmeer en zijn oevers, Durgerdam en de jachthaven van IJburg. De sfeervolle ruimte is flexibel in te delen, waardoor deze locatie zich ideaal leent om een spectaculair duurzaam evenement te organiseren.

Duurzame activiteiten

 • Duurzame rondvaart: Een rondvaart in de Amsterdamse grachten kan tijdens uw event in Amsterdam niet ontbreken! Echter, gaan de deelnemers tijdens deze rondvaart een populaire duurzame activiteit in Amsterdam beoefenen, namelijk: plastic vissen. Het plastic dat de deelnemers verzamelen, wordt gerecycled tot meubels en boten! Dezelfde soort boot die u tijdens dit uitstapje zult gebruiken. Spring aan boord voor deze onvergetelijke duurzame ervaring!
 • Sportieve teambuilding in het Amsterdamse bos: Ga met uw collega’s de sportieve uitdaging aan in het grootste groengebied van Amsterdam: het Amsterdamse bos! Er zijn talloze activiteiten te realiseren om een duurzame activiteit in deze prachtige omgeving te realiseren die ook nog het groepsgevoel stimuleert. Van yoga, highlandgames en groepssporten, tot een pittige bootcamp door een bekende trainer.

Onderneem duurzame activiteiten tijdens een bedrijfsuitje of incentive reis naar Amsterdam.

 • Teambuilding bij een Ecologische boerderij of bij een zorgboerderij: Help de zorgboerderij met bijvoorbeeld achterstallig onderhoud of ga met uw collega’s en de cliënten aan de slag met een specifiek groen project. De activiteiten kunnen vooraf worden afgestemd of laat uw programma als verrassing voor u indelen. Denk bij deze activiteiten aan het bouwen en repareren van verschillende onderdelen van de zorgboerderij of (afhankelijk van het seizoen) groene projecten zoals zaaien, snoeien, wieden en rooien. Het harde werk wordt beloond met een heerlijke gezamenlijke boerenlunch!

Duurzame restaurants en cafés

Wist u dat 1/3e van al het geproduceerde voedsel uiteindelijk verspild wordt?! Duurzame restaurants vinden dit zonde en daarom koken de chefs van een aantal Amsterdamse restaurants met producten die anders verspild zouden worden. Een ‘Masterclass Sustainable Cooking’ op een gave locatie in hartje Amsterdam behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. Heerlijk eten gegarandeerd… Wij kennen de juiste adressen in onze hoofdstad!

Duurzame vergader- en eventlocaties

In Amsterdam zijn vele plekken te vinden waar milieubewust kan worden vergadert. Van een kleine vergadering bij het duurzame geWOONboot, The Office en The Board tot een meer corporate meeting bij CIRCL; een volledig circulair gebouwde locatie, gemaakt van hergebruikte én herbruikbare materialen. Of op het NSDM-terrein, een gebied waar alles mogelijk is: van een intieme meeting tot een groots feest!

Duurzaam ontmoeten in Amsterdam kan geweldig bij CIRCL!
CIRCL Amsterdam.

Daarnaast is Amsterdam de trotste host van een van de duurzaamste stadions ter wereld: de Johan Cruijff ArenA. Zo zetten zij een mix in van bewezen duurzaamheidsmaatregelen en vernieuwende technologie. Hiermee wordt niet alleen het stadion voorzien van energie maar ook de directe omgeving! Zo beschikt het station over ruim 4.200 zonnepanelen op het dak én heeft sinds 2018 Europa’s grootste ‘second life’ megabatterij in een commercieel gebouw in gebruik genomen. Het opslagsysteem van drie MegaWatt bestaat onder andere uit tweedehands batterijen van elektrische voertuigen. Deze megabatterij realiseert een betrouwbare en efficiënte energievoorziening en -gebruik voor (en door) het stadion, haar bezoekers, buren en het Nederlandse energienet. Dus wat denkt u van een duurzame ontmoeting op deze geweldige locatie?! Van een vergadering in een luxe skylounge met uitzicht op het stadion of een professioneel online of hybride event, tot een spectaculair seminar of een exclusief galadiner op het voetbalveld!

Johan Cruijff ArenA I Duurzame innovatie

Duurzame giveaways

Als u iets geeft, wilt u iets achterlaten: een bijzondere en blijvende indruk van uw organisatie voor uw medewerkers of relaties. Wij denken graag met u mee om aan de hand van uw doel, thema of de gelegenheid een passend en duurzaam relatiegeschenk uit Amsterdam te vinden.

Goed om te weten…

De gemeente Amsterdam heeft een duurzaamheidsplan voor grote evenementen opgesteld en geeft alleen vergunningen af voor evenementen die duurzaam worden georganiseerd op het gebied van energie, water, afval en vervoer. Om het verduurzamen van evenementen mogelijk te maken heeft de gemeente afgelopen jaren stroompunten aangelegd op veelgebruikte evenementenlocaties, waardoor minder tijdelijke voorzieningen en transportbewegingen nodig zijn. goMICE assisteert u graag om dit beleid op te volgen en indien nodig een duurzaamheidscertificaat te regelen.

Zoals u ziet zijn er voldoende eenvoudige (kleine) stappen te nemen om uw volgende één- of meerdaagse event in Amsterdam duurzaam(er) in te steken.

Meer tips en inspiratie over zakelijk duurzaam ontmoeten en reizen?

Wilt u meer tips en informatie over het duurzaam organiseren van meetings of events? Lees dan ook ons blog “6 tips voor het duurzaam organiseren van uw online of live ontmoeting“. Gaat u liever buiten de grenzen en wilt u tips hoe u duurzaam kunt reizen? Lees dan ons blog “Top 5 duurzame bestemmingen in Europa”. Wilt u samen met goMICE uw volgende meeting, event of incentive reis duurzaam en met impact organiseren? Boek dan hier een vrijblijvende sparringsessie met een van onze specialisten!

Nieuwsgierig wat we voor u kunnen betekenen én hoe we 200% uit uw live of online moment kunnen halen?

Daag ons uit met uw wensen of stel ons een vraag. Laat ons vrijblijvend een voorstel maken voor uw meeting, incentive reis of event en laat u verrassen!