Header
Header

Top 5 duurzame bestemmingen in Europa

Top 5 duurzame bestemmingen in Europa

In ons vorige blog “Duurzaam op reis” vertelden wij u wat duurzaam reizen precies inhoudt en hoe u op een milieuvriendelijkere manier kunt reizen. Om de stap naar duurzaam reizen nog iets gemakkelijker te maken, inspireren wij u middels dit blog met vijf tips voor duurzame reisbestemmingen voor uw volgende groeps- of incentive reis in Europa!

Duurzame bestemmingen

Wat zijn duurzame bestemmingen? De essentie van een duurzame bestemming ligt bij het respecteren van de cultuur, natuur, wilde dieren en het economische welzijn van de lokale bevolking. Om deze criteria na te gaan kunt u zichzelf bijvoorbeeld de volgende vragen stellen:

 • Ondersteunt de bestemming de lokale cultuur en tradities?
 • In hoeverre gaat de bestemming duurzaam om met het milieu?
 • Gelden er maatregelen op bestemming die de bescherming van de dieren en natuur in acht nemen?
 • Biedt de bestemming activiteiten aan die geen negatieve impact hebben op het milieu? Voorbeelden van activiteiten met een negatieve impact zijn: gemotoriseerde voertuigen (jetski’s, quads), attractieparken en dierentuinen.

Duurzaam op reis in Europa

In willekeurige volgorde delen wij vijf duurzame Europese bestemming met u:

1.    IJsland

Of u IJsland nu in de zomer of in de winter bezoekt, deze bestemming zal uw collega’s of relaties gegarandeerd verbazen met haar natuurlijke schoonheid. De enorme verscheidenheid aan landschappen en prachtige natuurverschijnselen, als vulkanen, gletsjers, watervallen en kliffen, gaat u op geen enkele andere bestemming vinden.

IJsland is een van de Europese landen die het erg goed doet op het gebied van duurzaamheid. Zo wordt er veel waarde gehecht aan het vermijden van plastic producten, het scheiden van afval en het hergebruiken van producten. Daarnaast wordt er energie opgewekt met hete lucht afkomstig uit geothermische bronnen (weer zo’n bijzonder natuurverschijnsel) en wordt een gedeelte van de import vermeden door zelf exotisch fruit te verbouwen in kassen, waarbij de energie wederom wordt opgewekt door deze bronnen.

​Duurzame activiteiten in IJsland

Vermijd populaire bezienswaardigheden en breng een bezoek aan minder bekende plekken, zoals:

 • Myvatn Nature Baths. Ook wel de Blue Lagoon van de ongebaande baden. Een geothermische warmwaterbron gelegen in het, nog door velen onontdekte, noorden van IJsland. Ontspan in deze unieke oase van rust met een prachtig uitzicht!
 • Ontdek het Noorderlicht. IJsland is een geweldige plek om het noorderlicht te zien. In tegenstelling tot veel andere bestemmingen waar dit unieke verschijnsel te zien is, heeft u in IJsland ook de mogelijkheid om overdag het noorderlicht te zien.
 • Dier- en milieuvriendelijke walvisexcursie. Per elektrische boot kunt u op verschillende locaties in IJsland op een verantwoordelijke manier walvissen spotten. De boot maakt nauwelijks geluid en blijft op gepast afstand, waardoor de walvissen niet gestoord worden in hun natuurlijk leefomgeving. Gegarandeerd een onvergetelijke ervaring om met uw gasten mee te maken!

IJsland is een van de Europese landen die het erg goed doet op het gebied van duurzaamheid.

2.    Kopenhagen, Denemarken

Kopenhagen, ook wel bekend als ‘de groenste stad’ ter wereld doet haar naam zeker niet tekort. Van bussen die op groene energie rijden, de fiets als belangrijkste vervoersmiddel en automaten die statiegeld teruggeven wanneer er een blikje of plastic bekertje wordt ingeleverd, tot volledig biologische restaurants met een Michelin-ster en een groot scala aan hotels met een eco-certificaat.

Duurzame activiteiten in Kopenhagen
 • Skiën op het dak van een energiecentrale. Race van de (sneeuwloze) pistes op het dak van ’s werelds schoonste energiecentrale. Onder de piste wordt afval ingezameld en omgezet in elektriciteit en warmte voor 60.000 gezinnen. Liever niet skiën? Probeer dan de wandelroute die langs het dak van de centrale loopt!
 • Groene fietstour. Onder begeleiding van een lokale gids worden interessante duurzame en groene plekken in het centrum van Kopenhagen aangetikt, zoals fietsbruggen, zonne-installaties, groene daken, havenzwembaden, groene architectuur, energie-efficiënte gebouwen en windturbines. Go Green with your team!
 • Vertoef op het water. Deze milieuvriendelijke boten hebben elektrische motoren op zonne-, wind-, en water-energie en zijn gemaakt van hout uit duurzame bronnen. Vaar door de stadskanalen en ervaar Kopenhagen vanuit een ander perspectief!

Kopenhagen, ook wel bekend als ‘de groenste stad’ ter wereld doet haar naam zeker niet tekort.

3.    Azoren, Portugal

De Azoren: negen vulkanische eilanden, waar traditie en moderniteit samengaan, een zeer bijzondere gastronomie, een uniek natuurlandschap én de enige archipel ter wereld met een Sustainable Tourism Destination certificaat. Zo staat de Azoren bekend om het behoud van hun rijke bio- en geodiversiteit en het gebruik van energiebronnen om hun impact op de planeet te verminderen.

Duurzame activiteiten op de Azoren
 • Suppen vanaf eiland Sao Miguel. Er is geen milieuvriendelijker en gezondere manier om de prachtige kusten van de Azoren te ontdekken! Een rustige activiteit die voor iedereen geschikt is en desgewenst te boeken is onder begeleiding van een lokale gids.
 • Ontspan in thermale baden op eiland Sao Miguel. Dit Azoreneiland staat bekend staat om zijn vele rustgevende waterbronnen die verwarmd worden door de borrelende activiteit van een van de meest actieve vulkanen van de Azoren.
 • Spot dolfijnen & walvissen vanaf eiland Pico. Azoreneiland Pico is met zo’n 28 walvisachtigen (walvissen, dolfijnen, bruinvissen etc.) een van de beste plekken om deze zeezoogdieren te spotten. Vanuit Pico worden eco-bewuste bootexcursies georganiseerd door bedrijven met een duurzame ‘whale watching’ vergunning. Voor iedere deelnemer wordt er een bedrag gedoneerd aan All for Nature, een organisatie die al meer dan 1 miljoen heeft geïnvesteerd aan natuurbehoud.

4.    Schotland

Schotland is een magisch land met zijn bergen in de Hooglanden, uitgestrekte meren, kabbelende rivieren, hoge kustkliffen en met als hoofdstad één van de mooiste steden ter wereld: Edinburgh. Om duurzaam toerisme te stimuleren heeft Schotland voor accommodaties en restaurants de ‘Green Tourism Awards’ ontwikkelt. Om zo’n award te verdienen wordt er onder andere beoordeeld op de mate van biodiversiteit, efficiënte omgang met water- en energieverbruik en op de betrokkenheid vanuit de bevolking.

Duurzame activiteiten in Schotland
 • Whisky- of gin proeverij. Schotland is wereldberoemd om zijn Whisky’s, maar is ook al jarenlang de thuisbasis van veel van ’s werelds best verkopende Gin-merken zoals Gordon’s en Hendricks. Prikkel uw smaakpapillen en kom meer te weten over de historie van deze dranken tijdens een professionele proeverij. De meeste kruidige ingrediënten komen regelrecht uit de natuur en maken een Whisky- of Ginproeverij tot een duurzame activiteit!
 • Tesla Tour. Ontdek de prachtige landschappen van de Schotse Hooglanden per stille, emissievrije en volledig elektrische Tesla’s. Van spectaculaire kathedralen, grote lochs (meren) en buitenaards uitziende rotsgebieden tot nationale parken en mythische verhalen. Een onvergetelijke ervaring!
 • Highland Games teambuilding. De Schotse Highland Games zijn een onmisbaar symbool van de nationale identiteit van Schotland. Met een kasteel op de achtergrond als decor worden verschillende teams gemaakt om tegen elkaar te strijden: van caber toss (paalwerpen) en hammer throw (hamer werpen) tot de Highland Dance!

Om duurzaam toerisme te stimuleren heeft Schotland voor accommodaties en restaurants de ‘Green Tourism Awards’ ontwikkelt.

5.    Gozo, Malta

Gozo is een klein eiland behorend bij Malta en staat bekend om haar turquoise wateren, prachtige baaien en stranden, een oase van rust, de groene binnenlanden en de heuvelachtige kustgebieden. Drie jaar geleden won Gozo de prijs van meest duurzame bestemming in de Middellandse Zee. En staat tot op heden in de top 100 van meest duurzame bestemmingen ter wereld! Doordat Gozo zo’n klein eiland is leent deze bestemming zich perfect voor een eendaags bezoek in combinatie met een reis naar Malta.

Duurzame activiteiten op Gozo
 • Dive in. Ontdek de wonderschone onderwaterwereld tijdens een duikles in het kalme, warme en prachtige gevulde water van Gozo. Om de koraalriffen, grotten en wrakken van de zee te beschermen, heeft de organisatie Heritage Malta regels en voorschriften opgesteld om ervoor te zorgen dat duiken op een gecontroleerde manier gebeurd. Geniet van deze duurzame duik!
 • Segway of e-bike tour. Op het eiland worden verschillende eco-vriendelijke segway en e-bike tours uitgevoerd. Ga onder begeleiding van een lokale gids op ontdekkingsreis naar de verborgen plekken op Gozo!

Gozo staat tot op heden in de top 100 van meest duurzame bestemmingen ter wereld!

Bent u na het lezen van dit blog benieuwd naar de duurzame reismogelijkheden voor uw volgende groeps- of incentive reis? Neem dan contact met ons op, wij denken graag met u mee in uw groene groepsreis!

Update: Dit blog verscheen voor het eerst op 7 mei 2021 en werd op 8 mei 2023 geactualiseerd met nieuwe informatie.

Geraadpleegde bronnen:

Nieuwsgierig wat we voor u kunnen betekenen én hoe we 200% uit uw live of online moment kunnen halen?

Daag ons uit met uw wensen of stel ons een vraag. Laat ons vrijblijvend een voorstel maken voor uw meeting, incentive reis of event en laat u verrassen!