Header
Header

Duurzaam op reis!

Travel green: ben jij al een duurzame reiziger?

De wereld ligt weer aan onze voeten! Echter, komt hier uiteraard het duurzaamheidsaspect dat onlosmakelijk verbonden is met het maken van een reis ook direct om de hoek kijken. Maar wat is duurzaam reizen nu precies? En hoe kunt u duurzamer reizen? Wij lichten het in dit blog graag aan u toe.

Wat is duurzaam reizen?

Wat betekent duurzaam reizen nu eigenlijk precies? Duurzaam reizen is een begrip dat u waarschijnlijk regelmatig voorbij ziet komen in het nieuws, op sociale media of natuurlijk tijdens het oriënteren of boeken van een reis. Echter, is dit ook een begrip waar maar weinig mensen een concrete betekenis aan weten te geven. De UNWTO (World Tourism Organization) definieert duurzaam reizen als volgt:

Wat is duurzaam reizen?

Oftewel, duurzaam reizen betekent: reizen op een manier waarbij onze negatieve impact op de wereld wordt geminimaliseerd. Dit houdt onder meer in dat de culturele en natuurlijke omgevingen van bestemmingen onaangetast moeten blijven. En dat de lokale bevolking baat heeft bij de economische voordelen van het toerisme. Met als hoofddoel dat deze plekken op de lange termijn in stand kunnen worden gehouden en toekomstige generaties ook van deze mooie wereld kunnen blijven genieten!

Hoe kunt u duurzamer reizen?

Kleine stappen maken een groot verschil. Om u een idee te geven van verschillende mogelijkheden om uw groepsreis duurzamer te organiseren delen wij een aantal punten met u:

 • Kies voor een bestemming dichterbij huis. Door een kleinere afstand af te leggen en minder reisbewegingen te maken wordt uw ecologische voetprint beperkt.
 • Kies voor een groener vervoersmiddel. Veel Europese bestemmingen zijn gemakkelijk per trein te bereiken. Naast het beperken van de CO2 uitstoot brengt deze vorm van reizen vele andere voordelen met zich mee. Zo hoeft u bijvoorbeeld niet uren van te voren aanwezig te zijn en stapt u vaak midden in het centrum van uw bestemming uit. Hierover leest u meer in dit blog.
 • Compenseer de CO2-uitstoot van uw vliegreis. Bij goMICE doen we dit bijvoorbeeld via GreenSeat, zodat u klimaatneutraal vliegt. Op deze wijze compenseert u de vervuiling van uw reis!
 • Boek waar mogelijk een rechtstreekse vlucht. Soms is het voordeliger een vliegreis met een overstap te boeken, maar deze manier van kostenbesparing betekent wel weer meer uitstoot.
 • Verminder eenmalig plastic gebruik. Gebruik zoveel mogelijk herbruikbare verpakkingen en vermijd plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik.

Hoe kunt u duurzamer reizen?

 • Doneer een bedrag aan lokale projecten om de ecologische voetafdruk van de reis te compenseren. Denk hierbij aan goede doelen, sociale- of natuurprojecten op bestemming.
 • Verblijf in ecologische accommodaties. Steeds meer bestemmingen beschikken over eco-lodges of eco-hotels. Dit zijn accommodaties die duurzaamheid omarmen en een positieve impact hebben op hun omgeving. Een aantal van de kenmerken waar een eco-accommodatie aan te herkennen is, zijn:
  • er is tijdens de bouw van de accommodatie rekening gehouden met het plaatselijke klimaat
  • er wordt gebruik gemaakt van herbruikbare producten (drinkglazen, stoffen servetten etc.),
  • het belang van waterbesparing en hergebruik van handdoeken wordt benadrukt,
  • het eten komt van lokale ondernemers
  • het personeel woont in de omgeving van de accommodatie.

Zoals u ziet zijn er voldoende mogelijkheden om met kleine stapjes duurzamere keuzes te maken bij het boeken en beleven van uw reis. goMICE denkt daarnaast proactief met u mee in het zo duurzaam realiseren van uw volgende LIVE moment in binnen- of buitenland.

Bent u na het lezen van dit blog benieuwd naar de duurzame reismogelijkheden voor uw volgende groepsreis? Laat u dan inspireren door ons volgende blog, waarin wij 5 duurzame bestemmingen in Europa uitlichten.

Ook uw online of live meetings & events kunt u duurzaam (laten) organiseren. In dit blog geven wij u verschillende tips!

Update: Dit blog verscheen voor het eerst op 30 april 2021 en werd op 15 april 2022 geactualiseerd met nieuwe informatie.

Nieuwsgierig wat we voor u kunnen betekenen én hoe we 200% uit uw live of online moment kunnen halen?

Daag ons uit met uw wensen of stel ons een vraag. Laat ons vrijblijvend een voorstel maken voor uw meeting, incentive reis of event en laat u verrassen!