In 8 dagen 5 wereldsteden. Stad 1: Singapore

In 8 dagen 5 wereldsteden. Stad 1: Singapore

In mijn afgelopen blog vertelde ik hoe ik samen met een vaste klant een waanzinnige 8-daagse inspectiereis naar Azië heb gemaakt, waarbij wij 5 verschillende plekken hebben bezocht. Vandaag neem ik u mee naar de eerst bezochte stad: Singapore. Singapore is de meest Westerse stad van Azië. In 1819 werd Singapore gekoloniseerd door Groot-Brittannië onder leiding van Sir Thomas Raffles (die overigens een Nederlandse moeder heeft). Singapore werd vanwege de strategische ligging de uitvalsbasis voor de Britten om handel te drijven met Zuidoost Azië. Singapore is sinds 1965 onafhankelijk en erna uitgegroeid tot een economische grootmacht.

Hoe dat zo snel kon? 1 man heeft dat geregeld en dat was Lee Kuan Yew die 30 jaar lang alleenheerser is geweest:

  • Hij introduceerde de vrijemarkteconomie maar met een goede controle door de regering
  • Criminaliteit wordt zwaar gestraft
  • Eigendom = Eigendom
  • Corruptie wordt niet getolereerd
  • En niet onbelangrijk: eerst werken en dan pas genieten van de welvaart!

Indien je snel wat meer facts & figures wilt weten over Singapore, kijk dan eens hier.

Verkenning Singapore

Na een vlucht van ca 12 uur met KLM landden we met de klant rond 15:00 uur op Changi Airport, de internationale luchthaven van Singapore.

We vertrokken op zondagochtend, maar komen door het tijdsverschil op maandagmiddag aan. Je kunt vanaf de airport prima met de bus of taxi naar het centrum, maar met een groep is het veel leuker om met het Openbaar Vervoer te reizen. Ook is het beter voor het energieniveau en dus pakten we de trein. Binnen een uur waren we bij het zeer prettige en gastvrije Park Royal Hotel on Pickering. Niet geheel toevallig gekozen ligt het hotel op loopafstand van het station, lekker makkelijk straks voor de groep.

Dag 1: Fietsen en Opladen 

Na een lange reis met een groep is het altijd verstandig om na aankomst en zeker zo rond 17:00uur niet in de bar te gaan hangen van het hotel maar meteen op pad te gaan.

Inspiratiereis Singapore | Ga met goMICE!

Niet te veel lopen maar iets leuks en ontspannends doen. Dus na een snelle check in en korte fresh up op de kamer, staan er om 17:00 uur fietsen klaar bij het hotel. Met een gids maakten we een mooie fietstour langs de Marina Bay Area, via het Formule 1 straatcircuit (waar Max Verstappen 6e werd dit jaar). GoMICE organiseert ook sportreizen om dergelijke events te bezoeken! We reden verder langs het beroemde Fullerton Hotel richting de baai, met fraai uitzicht op het majestueuze Marina Bay Sands gebouw, en zo door naar het park Gardens by the Bay.

Na 2 uurtjes rustig fietsen is het 19:00 uur, parkeren we de fietsen weer bij het hotel en lopen we naar een restaurant net om de hoek. Na heerlijke Sushi & Sashimi gegeten te hebben samen met een goed glas bier in restaurant Koji Sushi Bar lopen we om 22:00 uur terug naar het hotel en weten we dat we voor de groep op de aankomst dag al een prima programma klaar hebben. Dus “so far, so good” en dag 1 is ingevuld!

Dag 2: De Congierge 

Na een nacht slapen is de jetlag eigenlijk verdwenen en zijn we na een goed ontbijt klaar om de retail van Singapore te gaan verkennen. Uiteraard bereiden we ons uitstekend voor op de reis, maar men vergeet vaak dat er 1 persoon is die je ter plaatse de allerbeste tips kunt geven en dat is……..de conciërge van het hotel. In Nederland is dit een vrij onbekend beroep, maar in het buitenland en zeker in goede hotels zijn dit zeer deskundige mensen die de stad van binnen en buiten kennen! Dus loop altijd even naar de Conciërge van het hotel , leg hem de kaart voor, vertel wie je bent, wat je wilt gaan doen en wanneer. Niet alleen kent hij goede restaurants, maar hij weet ook wanneer er lokale feestdagen zijn, welke wegen open en dicht zijn, wat je wel en wat je niet moet doen! Kortom altijd opzoeken en vriendelijk zijn, dan weet je dat je een extra voorsprong kunt maken in je programma (en je hebt een “buddy” wanneer je met de groep aankomt tijdens de echte reis)!

Dag 2: De Buitenwijken

Omdat we ons snel willen bewegen en veel willen zien in korte tijd pakken we toch een taxi. We verkennen de verschillende wijken zoals Little India, Arab Street en China Town. Het is natuurlijk heel makkelijk om alleen in het centrum te blijven omdat men vaak denkt dat cultuur, architectuur, retail en sfeer daar samenkomt. Een vergissing die helaas veel gemaakt wordt bij de organisatie van groepsreizen. In iedere stad zie je de Prada en Gucci winkels en ook de geijkte formules zoals Muji en Uniqlo zitten daar natuurlijk. Nee dat zoeken we niet. We zoeken nieuwe dingen en iets wat goed, innovatief, nieuw en succesvol is. En wat niet gevestigd is op een peperdure A1 locatie. Die vind je in de drukke buitenwijken.

Inspiratiereis Singapore | Ga met goMICE!

Dus moet je al die wijken af en dat doen we dus ook. Snelle stops en korte gesprekjes met mensen op straat, vragen naar nieuwe winkels, overal snel kijken en proberen een vergelijk te maken met het doel van de uiteindelijke groepsreis. Dat is soms zwaar, maar als je dan iets ontdekt, dan is dat natuurlijk wel heel erg gaaf!

Dag 2: Eten op straat

Na een lange dag in Singapore wil je natuurlijk lekker eten in Singapore Style. Eigenlijk is er dan maar 1 plek waar je naartoe moet en dat is Boon tat Street!

Aan een lange tafel nemen we plaats:

  1. Eerst komt er een man in dagelijkse kleding, die vraagt wat we willen drinken.
  2. Daarna een andere dame die de servetjes neerlegt.
  3. Vervolgens weer een andere kerel die vraagt wat we vooraf willen eten.
  4. En daarna weer een andere man die vraagt wat ons hoofdgerecht moet zijn…

Natuurlijk weten we wel waar we zitten, en voor een groep een ongewone ervaring! We zitten namelijk gewoon op een straat die afgezet is. Aan de zijkant van de straat staan stalletjes waar verschillende eigenaren de heerlijkste Gamba’s of saté maken. Een ander tapt bier en er is ook een dame die het plastic bestek en de servetjes brengt.

Inspiratiereis Singapore | Ga met goMICE!

Na in deze heerlijke sfeer gegeten te hebben, moeten we ook bij 4 verschillende mensen afrekenen. En wat we moeten betalen is echt ongelooflijk weinig voor hetgeen we kregen.

Overigens geen zorgen om de kwaliteit en de HACCP want er staan zware straffen op het serveren van slecht voedsel (is namelijk niet goed voor de economie en het “merk” Singapore!)

Dag 3: Centrum en vlucht naar Taipei

Na een zwoele avond, pakken we het populaire centrum. Ook die straten lopen we snel door maar gaan niet naar binnen bij de bekende wereldmerken al checken we natuurlijk wel een Flagship Store om te zien wat de laatste trends zijn. Wat je zeker niet mag missen in Singapore zijn de bekende winkelcentra zoals ION Orchard en het enorme winkelcomplex van het Marina Bay Sands. Overigens een leuke stop is een kop koffie op het dak van het hotel. Daar zit ook een zwembad bij die uitkijkt over de gehele stad (zie foto hieronder).

Inspiratiereis Singapore | Ga met goMICE!

Tevens mag een bezoek aan het Raffles Hotel niet ontbreken en waar we in de beroemde Long Bar de beste Singapore Sling drinken.

Rond 14:00 uur pikken we de koffers op bij het hotel en gaan we met de trein terug naar de airport. We checken in voor een vlucht naar Taipei, hoofdstad van Taiwan! We hebben een heftige tijd gehad in Singapore en zijn nu klaar voor het volgende onontdekte land voor velen. Een nieuw avontuur in Taipei dus, waar ik in mijn volgende blog op terugkom!

Nieuwsgierig wat we voor u kunnen betekenen én hoe we 200% uit uw live of online moment kunnen halen?

Daag ons uit met uw wensen of stel ons een vraag. Laat ons vrijblijvend een voorstel maken voor uw meeting, incentive reis of event en laat u verrassen!