Header
Header

In 8 dagen 5 wereldsteden. Stad 2: Taipei

In 8 dagen 5 wereldsteden. Stad 2: Taipei

In dit blog lees je het vervolg op mijn serie: in 8 dagen 5 wereldsteden. De andere blogs nog niet gelezen? Lees deze dan eerst:

Na Singapore vliegen we naar Taipei, hoofdstad van Taiwan.

Waarom Taipei?

Als de Chinezen nerveus worden wanneer Donald Trump belt met de president van Taiwan, dan moet er wel iets bijzonders aan de hand zijn daar! China denkt namelijk dat Taiwan een provincie is van China en slechts 16 landen in de wereld erkennen dit NIET. Dus als “De Donald” belt wat betekent dat dan voor de relatie tussen de 2 grootmachten China en de USA?

Maar wat is er nou precies aan de hand daar, dus even op een rij:

  • Formosa vroegere naam voor Taiwan
  • 1887: ingelijfd door de Chinezen
  • 1894 – 1895: Formosa bezet door Japan, omgevormd tot satellietstaat Koninkrijk Taiwan
  • 1948: Taiwan weer verenigd met China op het vasteland. China blijft Taiwan als een afvallige provincie van het Chinese rijk beschouwen, Taiwan wil onafhankelijk blijven.

Demografie en feiten

  • Taipei is een stad met een bevolkingsdichtheid die 40% hoger is dan in Nederland
  • 70% van Taiwan is bedekt met bossen en bergen
  • 90% van de bevolking woont aan de westkust
  • 2,7 miljoen inwoners waarvan 73,9% tussen de 15 en 64 jaar is
  • 19e economie van de wereld en 8e in Azie
  • Bekende merken: ASUS, HTC en ACER, maar het grootste bedrijf uit Taiwan is Evergreen (scheepvaart, airline, hotelketen, staal)

(bron: o.a. Wikipedia)

De Taiwanezen zijn zeer gedisciplineerd, gehecht aan elkaar en dat komt weer door de constante dreiging vanuit China!

Vanaf het airport naar Taipei

Dit keer pakken we de taxi vanuit de airport naar de stad omdat we weten dat de trein een shortcut neemt door de bergen en bossen. We zijn maar 1 nacht in Taipei en dus willen we zoveel mogelijk zien onderweg om gevoel te krijgen bij deze stad met 2,7 miljoen inwoners.

In 8 dagen 5 wereldsteden - Taipei | goMICE - Meetings, Incentives, Conferences en Events. Don't go withous us! Incentive reizen, inspiratiereizen, studiereizen en meer!

101

Na een snelle incheck in het mooie W-Hotel en een meet & greet met de gids (want die heb je daar echt nodig) wandelen we direct naar de Taipei-101. Immers je wilt een stad meteen leren kennen en dus fietsen we dit keer niet, maar gaan we eerst op een hoog gebouw staan om een indruk te krijgen van de omgeving. De 101 is een echte landmark op de wereldkaart, een gebouw dat iedereen kent. We verkennen de retail in en om het gebouw en pakken daarna de lift naar de top met een fantastisch uitzicht over de stad.

Taipei- Studiereis - Don't go without us - goMICE

We krijgen al snel door dat Taipei een volwassen stad is met weinig ruimte voor nieuwbouw. Dat heeft haar charme omdat we de grote steden van Azië vaak als moderne metropool zien. Hier dus niet, maar zeker niet minder interessant! Wat wij wel heel erg gaaf vonden is deze Truck met lichtreclame! Misschien een idee voor een nieuw concept in Europa?

Taipei- Studiereis - Don't go without us - goMICE

Taipei FishMarket

Na het bekijken van de binnenstad, vertrekken we richting de avond naar de Taipei FishMarket. Een plaats waar een groothandel vergelijkbaar met Schmidt Zeevis en restaurants bijelkaar komen. Geweldige atmosfeer en een nieuw idee opgedaan voor de groep om dit concept te vertalen naar de eigen omgeving.

Taipei- Studiereis - Don't go without us - goMICE

De Taipei Nightmarket

Ook Taipei heeft een enorm grote “Nightmarket”. De Shilin Night Market ligt een flink stuk ten noorden van het centrum. Gezien het assortiment aan retailproducten maar ook het enorme food aanbod is dit zeker een plek die we moeten inpassen in het programma voor de groep.

Next Stop Shanghai

Na een korte nacht slapen vertrekken we per High Speed Train vanuit het centrum van Taipei naar de airport in 25 minuten. Next stop wordt Shanghai! Een stad waar we 7 jaar geleden ook waren en toen nog enigszins chaotisch en vuil was, dus we zijn benieuwd wat zij in 7 jaar tijd gerealiseerd hebben. Ik vertel u meer over onze ervaring in Shanghai in mijn volgende blog! Blijf tevens op de hoogte en volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn!

 

Nieuwsgierig wat we voor u kunnen betekenen én hoe we 200% uit uw live of online moment kunnen halen?

Daag ons uit met uw wensen of stel ons een vraag. Laat ons vrijblijvend een voorstel maken voor uw meeting, incentive reis of event en laat u verrassen!